Tijd voor de puntjes op de i. In dit deel van de guide bespreken we de laatste dingetjes ter voorbereiding op de bruiloft. Met o.a. de documenten die jullie moeten aanleveren, voorbereiding op het 'poseren', tips voor jullie gasten en het kiezen van het pakket.

Deel II: I maand voor de bruiloft

Scroll omlaag

Tijdens de voorbereidingen op de dag zullen er mooie, oprechte momenten ontstaan. Wij vinden het zelf mooi om aanwezig te zijn tijdens de voorbereiding, omdat dat de toon zet voor de rest van de dag. Ook kunnen jullie heel snel aan ons wennen, waardoor jullie de rest van de dag niet meer doorhebben dat wij fotograferen. Omdat jullie dit gedeelte van de dag niet samen doorbrengen, is dit erg leuk om achteraf te zien. Wij adviseren om de starttijd tussen 1,5-1 uur voor het aantrekken van de jurk/pak te zetten. Wij hebben dan ook genoeg tijd om jullie mooie details te fotograferen. 

Begintijd

begintijd

Afhankelijk van tot welk deel jullie ons erbij willen hebben adviseren we het volgende. Aanwezig tot het diner? Laat ons nog een half uur van het diner fotograferen zodat jullie nog een mooie sfeerimpressie van het diner hebben. Aanwezig tot het feest? In 1 uur na aanvang van het feest hebben we een sfeerimpressie van het feest.

Hou bij het bepalen van de eindtijd ook rekening met eventueel mooie momenten zoals speeches of een bijzondere feestafsluiting. Dit kan voor de compleetheid de moeite waard zijn om toch professioneel vastgelegd op foto te hebben en in tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn foto's in de late uurtjes heel leuk! Soms horen we van bruidsparen dat ze ons achteraf gezien toch langer bij het feest hadden willen hebben, omdat het 's nachts écht los ging. 
eindtijd

eindtijd

Nu jullie draaiboek vergevorderd is hebben jullie een goed beeld van het verloop van de dag. Tijd om na te denken over de begin,- en eindtijd voor de fotografie. Het kan zijn dat jullie goed uitkomen met de vooraf ingeschatte begin,- en eindtijd/aantal uren. Mocht dit net niet het geval zijn, dan kunnen jullie onze brochure in een van onze 1e mails raadplegen voor alle tarieven. We raden aan om, indien je echt met een budget zit, eerst te investeren in uren en later te beslissen of je een groot fine-art album neemt of niet. Die uren komen namelijk nooit meer terug. Onze ervaring is dat bruidsparen ons toch een paar uur langer boeken voor het complete plaatje. Fotoalbums en prints behandelen we na de bruiloft in deel 3. 


Pakket bepalen

1 week voor de bruiloft nemen we contact met jullie op om het draaiboek door te spreken. We zijn erg benieuwd hoe de plannen zich hebben ontwikkeld! Om ons zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden op de bruiloft ontvangen wij graag uiterlijk 1 week voor de bruiloft een aantal documenten.

Videocall

Aanleveren uiterlijk 1 week voor de bruiloft:

Ingevulde vragenlijst (dit ontvangen jullie 1 maand voor de bruiloft per mail)

Definitieve draaiboek met adressen en belangrijke telefoonnummers

Lijst met groepsfotocombinatiesIngevulde vragenlijst
Definitieve draaiboek met adressen en belangrijke telefoonnummers
Lijst met groepsfotocombinaties1 week voor de bruiloft

Wij zullen gedurende de dag veel bij jullie in de buurt zijn, vaak zelfs meer dan bijv. je beste vrienden. Van kleins af aan worden we aangeleerd om een ander gezicht op te zetten als er een camera op ons gericht wordt. Constant in de camera kijken en een glimlach opzetten moeten jullie tijdens de bruiloft vooral niet doen. Als wij voor een foto een bepaalde blik willen, dan geven wij dat zelf aan maar voor het grootste gedeelte van de dag willen wij dat jullie de camera's vergeten! De foto’s worden namelijk het mooist als de momenten echt zijn. GENIET daarom met volle teugen en laat alle spanning en stress van je afglijden! Als je echt blij bent en plezier hebt dan komt die glimlach vanzelf wel. En dan fotograferen we dat. Zo houden we het echt en  natuurlijk!

De bruiloft

Onze werkwijze op de bruiloft en algemene tips om rekening mee te houden.

Om ervoor te zorgen dat de momenten zo sterk mogelijk gefotografeerd kunnen worden, zijn er een aantal dingen waar jullie rekening mee kunnen houden. Het maakt ons overigens niet uit of welke keuzes je maakt, zolang je je maar van de volgende dingen bewust bent!

LICHT
Wij fotograferen graag bij daglicht. Bereid je indien mogelijk voor in een kamer waar veel daglicht is, zodat de plafondlampen uit kunnen. De kleur van natuurlijk licht en de zachte schaduwen die ontstaan zijn elementen die we graag gebruiken in onze foto’s. Ook mixt daglicht niet altijd lekker met kunstlicht. De visagist zal waarschijnlijk ook blij zijn met mooi daglicht. Kaarsen en andere sfeerverlichting is trouwens wel helemaal prima!

OPRUIMEN
Ondanks dat er veel gebeurt en dat het waarschijnlijk iets hectischer is dan op een normale dag, is het verstandig om de ruimte niet onnodig vol te maken. Dingen als rondslingerende tassen, jassen, koffers, wasgoed, afval en al het andere waarvan jullie denken dat het niet per se iets toevoegt aan de gewenste sfeer, kunnen jullie het beste wegstoppen. Zorg er ook voor dat spiegels schoon zijn, want misschien kunnen we iets met reflecties doen.getting ready

KLEDING
Denk ook even na over wat voor kleding je aanhebt voordat de jurk/pak aangaat. Een versleten pyjama of fluorescerende sportkleding is vanzelfsprekend minder charmant dan een stijlvolle zijden kamerjas of een fijne oversized blouse. Tijdens het aantrekken van de jurk zullen we uiteraard discreet omgaan met de foto’s. Maak je geen zorgen, wij hebben al veel gezien en meegemaakt en proberen elk moment zo artistiek mogelijk te fotograferen en ongemakkelijke foto's komen niet in de eindselectie. Mocht je ons echt niet in de kamer willen hebben, geef het dan aan, dan houden we daar rekening mee!

DETAILS
Leg alle belangrijke details alvast klaar, zodat we bij aankomst kunnen beginnen met het fotograferen van de details. Hang de jurk ook alvast op een plek waarvan jij denkt dat dat mooi is voor de foto, mochten wij eventueel een mooier plekje vinden dan verplaatsen wij het. Hieronder een checklist.

Jurk (hang het alvast op een mooie plek op)
Mooie kledinghanger
Ringen (zowel verlovingsring als trouwringen)
Schoenen (vergeet de labels op de zool niet te verwijderen)
Sluier 
Boeket
Parfum
Hair pieces
Sierraden 
Trouwkaart (incl. envelop)
Overige papieren stationery
Geloftenboekje
Overige details met emotionele waarde zoals erfstukken

Checklist details Bruid

His shoes
Socks (if they're special)
Cuff Links
Tie or Bow Tie
Pocket Square
Boutonnière
Vows Book
Rings
Anything else he'll have that is special or sentimental.

Het moment dat jullie elkaar het ja-woord gaan geven. Een moment om niet te vergeten. Hoewel wij ons uiterste best doe om zo min mogelijk op te vallen, zullen we toch echt wel af en toe in beeld moeten komen en rond moeten lopen om de beste shots te maken. Zo af en toe betekent het dat we voor iemand zijn beeld moeten staan, maar gelukkig duren ceremonies vaak wel een tijdje en zijn we slechts een fractie van de tijd in beeld. Om optimaal te kunnen genieten van het moment en om de foto’s zo mooi mogelijk te krijgen hebben we een advies. 

SMARTPHONES & TABLETS
Tegenwoordig zijn wij bijna allemaal in het bezit van een smartphone met camera. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar het kan soms wel voor ongewenste situaties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een tante die tijdens jullie binnenkomst midden op het gangpad gaat staan. Of jullie vrienden die naar hun telefoonscherm lopen te staren terwijl het moment letterlijk voor hun eigen ogen plaatsvindt. Wat je dan krijgt is dat we heel veel gasten hebben die naar hun scherm zitten te staren, en dat is niet fraai voor de foto. Laat de ceremoniemeester of ambtenaar daarom aan het begin van de ceremonie aangeven dat er geen foto’s gemaakt hoeven te worden, omdat wij al aanwezig zijn om daar foto’s van te maken. Op deze manier kunnen jullie gasten echt genieten van het moment, het is immers leuker om met eigen ogen te zien hoe jullie binnen komen dan vanaf een klein telefoonscherm. Mochten de gasten toch nog af en toe een foto willen maken, geen probleem! Laat ze dan zo veel mogelijk vanaf hun zitplaats foto’s maken.

de ceremonie

Als het goed is hebben jullie al goed nagedacht over wat jullie graag willen doen tijdens de fotodate. Dit zorgt er automatisch al voor de sfeer ontspannen is, omdat jullie leuke dingen hebben gepland die goed bij jullie passen. Aan ons de taak om hier mooie foto's van te maken, maar dit komt helemaal goed! Hoe gaan we te werk?

Tijdens de shoot is Steef degene die het meest fotografeert en Lucy let op of de kleine details mooi eruit zien. De shoot begint vaak met een wandeling. Hou elkaar vast, kijk elkaar aan, geniet van elkaar! Terwijl jullie lopen maakt Steef een aantal foto’s van jullie en proberen we jullie natuurlijke beweging vast te leggen. Tijdens het lopen zijn we ondertussen ook bezig met het vinden van fotogenieke spots. We kunnen zelf niet precies beschrijven waar we naar zoeken, maar het heeft te maken met een geschikte achtergrond, het juiste licht en het juiste contrast tussen de lichte en donkere delen van ons fotokader. Dit is ook de reden dat we niet van te voren exacte locaties gaan bezoeken, het gaat erom hoe het er op dat specifieke moment uitziet.

Als we deze spots eenmaal zien tijdens het lopen, dan vragen we jullie om even te stoppen. We proberen om jullie op een natuurlijke manier voor de camera te krijgen en in plaats van exacte poses te forceren geven wij aanwijzingen in de vorm van acties. Bijv; Geef elkaar een goede knuffel, speel met de handen, fluister iets in elkaars oor, en van daaruit werken we verder en sturen wij het verder aan. In het begin voelt het misschien onwennig om intiem te zijn terwijl wij in jullie comfort zone zitten, maar zodra jullie hieraan gewend zijn en echt van het moment genieten, dan komen de mooie foto's. Soms komen er vrienden en familieleden mee tijdens de shoot, maar wij adviseren om echt alleen te zijn omdat je je anders ongemakkelijk kan voelen. 

Poseren

Maak lol met elkaar, beweeg, ren, spring, klier, plaag, knuffel, kus. Denk terug aan dat moment dat de vonk voor het eerst oversloeg. Vertel jullie leukste herinneringen die jullie samen hebben meegemaakt. Vertel de ander wat diegene zo bijzonder maakt. De leuke en de irritante eigenschappen. Vertel elkaar waarom je van elkaar houdt. 

Wees gewoon een beetje silly voor een uur en vergeet alles en iedereen om jullie heen.

Let's get married

Tijdens het diner zullen wij het iets rustiger aan doen. Tijdens het begin van het diner zullen wij de sfeer fotograferen en wanneer wij de juiste sfeerbeelden hebben gemaakt, zullen wij vanaf de achtergrond opletten en fotograferen wanneer er iets moois gebeurt. Wij zullen dus niet constant fotograferen omdat er over het algemeen toch gegeten wordt en te veel van deze beelden voegt niet veel toe aan de serie foto's die wij maken. Wij zitten bij voorkeur ergens in de buurt van waar jullie en de gasten eten, zodat wij alles goed in de gaten kunnen houden. Mochten jullie ons aan tafel willen plaatsen met gasten, ook gezellig! Hou er dan wel even rekening mee dat wij gedurende het diner vaak en plotseling op moeten staan en fotograferen, wat voor de andere gasten aan tafel misschien ongezellig kan zijn!

SPEECHES
Als er speeches en/of stukjes zijn ingepland, dan horen wij dat graag. Zelf zijn wij fan van speeches tijdens het diner, omdat dit qua beeld veel toevoegt aan de sfeer van het dinergedeelte.

MAALTIJD
Wij zouden het op prijs stellen als er een voedzame maaltijd geregeld wordt voor ons. We eten graag aan een aparte tafel in de buurt van waar jullie diner plaatsvindt, zodat wij onze rust kunnen pakken maar wel snel kunnen schakelen als er iets gebeurt. Vraag aan de mensen van de styling of onze tafel vergelijkbaar versierd kan worden als jullie tafel. Als wij hetzelfde eten krijgen als jullie, dan kunnen wij daar mooie foto's van maken zonder jullie gasten te hoeven storen om een foto van het eten te maken. Een crewmaaltijd is ook helemaal goed, als het maar goed vult. Qua dieetwensen: Lucy eet geen geitenkaas en wild vlees (zoals lamsvlees, hertenvlees etc.). Steef lust alles. Alvast veel dank!

Het diner

Waar je rekening mee moet houden in je dagplanning.

Steef op de dansvloer
Lucy voor overzichtsfoto's

LICHT
Als er speeches en/of stukjes zijn ingepland, dan horen wij dat graag. Zelf zijn wij fan van speeches tijdens het diner, omdat dit qua beeld veel toevoegt aan de sfeer van het dinergedeelte.

Het feest

Waar je rekening mee moet houden in je dagplanning.

Als het goed is hebben jullie een goed beeld van hoe wij te werk gaan. Jullie gasten zijn echter nog niet bekend met onze werkwijze en de soort foto's die wij maken! Om iedereen enthousiast te maken hebben we speciaal voor jullie gasten een korte video gemaakt waarin wij alles uitleggen. Stuur de video gerust door!

tips Voor gasten

Bekijk de video

Jullie hebben het einde van deel 2 bereikt! Wij hopen dat jullie  mede door deze guide het gevoel hebben dat de bruiloft nog mooier en leuker wordt. Als fotograaf denken we in beelden, verhalen en herinneringen en als wij op wat voor manier dan ook kunnen bijdragen aan een fijnere ervaring en mooier eindresultaat, dan doen wij hier graag ons best voor. We spreken jullie in ieder geval nog een week voor de bruiloft om weer helemaal up to date te zijn. We kijken er naar uit om jullie bruiloft te fotograferen en op naar een fantastische bruiloft! 

Het wachtwoord voor deel 3 ontvangen jullie binnen 1 week na de bruiloft, samen met de eerste fotopreviews van jullie bruiloft! In deel 3 gaan we het hebben over de periode na de bruiloft. O.a. wanneer jullie wat kunnen verwachten, hoe je het beste de foto's met iedereen kunt delen en welke mooie fotoproducten jullie eventueel nog kunnen aanschaffen voor een blijvende herinnering.

Einde deel II

Ga naar deel III

FLWL: vooruitzicht

BRUILOFT!!

1 week voor de bruiloft.

Pakket kiezen en laatste call

In de maand voor de bruiloft.

Vragenlijst, draaiboek en groepsfotolijst sturen

Ga meteen aan de slag - Lees de guide en laat je inspireren.

Planning en inspiratie

Binnen 1 week na de bruiloft 20 bewerkte foto's.

Previews

Binnen 2 weken na de bruiloft.

Eindfactuur betalen

Binnen 3 maanden na de bruiloft.

Slideshow, verrassingsalbum en alle foto's

SLUITEN →

Vooruitzicht

Even vergeten wat er ook alweer gedaan moet worden en geen zin om de hele guide door te spitten? Hier de belangrijkste deadlines:

i

SLUITEN

Via onze professionele printlabs.

Fine-art albums en prints nabestellen (optioneel)