Bruiloft corona: tips voor bruidsparen die trouwen tijdens corona. Een feest van liefde en geluk.

Corona bruiloft: Trouwen tijdens corona

Veel bruidsparen stellen hun bruiloft uit omdat de bruiloft vanwege alle corona maatregelen anders wordt dan van te voren gehoopt. Niet alleen de bruiloft zelf, maar ook de hele voorbereiding verloopt anders. Een bruiloft tijdens corona organiseren is erg lastig, omdat je te maken hebt met extra variabele factoren. Hoe zit het met de lockdown en avondklok? Is de trouwlocatie wel open? Hoeveel gasten mag ik uitnodigen? Hoe zit het met vaccinaties en sneltesten e.d.? Allemaal vragen waar je nog eens extra rekening mee moet houden en waar nu ook nog geen zinnig antwoord op te geven is. Deze onvoorspelbaarheid maakt het extra lastig en wij begrijpen het daarom ook heel goed als je de bruiloft uitstelt tot eind 2021 of 2022, omdat de vooruitzichten dan gunstiger zijn.

Maar wat als je gewoon dolgraag wilt trouwen? Of als je je bruiloft al meerdere keren hebt verplaatst en nu toch de knoop hebt doorgehakt om te trouwen ten tijde van corona? Speciaal voor jullie hebben we een aantal tips en ideeën voor jullie corona bruiloft op een rijtje gezet, zodat je toch een fantastische dag kunt beleven. Want de bruiloften die wij hebben gefotografeerd waren stuk voor stuk prachtig vanwege de intimiteit en intensiteit. Een feest van liefde, hoop en geluk. Deze hele situatie hoeft dus geen reden te zijn om niet te trouwen. 

Deel op:

Bruiloft plannen tijdens corona

Corona maatregelen bruiloft

De coronamaatregelen zijn er om de gezondheid van mensen te waarborgen. Maatregelen waarmee de overheid denkt het corona virus te kunnen verbannen. Of je het er mee eens bent of niet, de corona maatregelen zijn er, ook voor bruiloften. Trouwlocaties en leveranciers moeten sowieso aan deze maatregelen voldoen om hoge boetes te voorkomen. Als trouwfotograaf kunnen we dan ook alleen verwijzen naar deze maatregelen en iedereen op het hart drukken je hier zo goed mogelijk aan te houden.

Tot nu toe hebben we een breed scala aan corona maatregelen voor bruiloften gezien. In het begin was het onvoorspelbaar welke maatregelen er bedacht konden worden, nu hebben we op zich het meeste wel meegemaakt. Wij denken dat het vaccinatiebeleid en testbeleid nog voor positieve variaties op de corona maatregelen en beperkingen gaat zorgen, maar hoe dat zich uit is nu niet te zeggen. De actuele maatregelen check je op de website van de Rijksoverheid en The Perfect Wedding houdt ook een handige live blog bij. Let ook even op: trouwlocaties mogen ook naar eigen inzicht scherpere regels hanteren indien zij dat verantwoord vinden om te doen, dus overleg ook altijd met je trouwlocatie. Zij kennen hun eigen locatie als geen ander.

Hieronder staan de belangrijkste maatregelen m.b.t. bruiloften die we tot nu toe hebben gezien, om te laten zien op welke aspecten de maatregelen invloed hebben gehad. Het geeft een beeld waar je rekening mee moet houden.

Aantal gasten thuis: geen maximaal aantal gasten thuis / 5 gasten / 3 gasten / 1 gast buiten het huishouden. Goed om te weten voor het aankleden in de ochtend.

Groepsgrootte huwelijksvoltrekking (officiële gedeelte): 100 / 50 / 30 gasten. Voor religieuze huwelijken gelden andere regels.

Receptie en feestelijkheden (dus de rest van de bruiloft): Volgens de regels van de horeca. Ook hier heeft het gevolgen gehad voor de groepsgrootte en bewegingsmogelijkheden. Vrij bewegen / vaste zitplaatsen. Er gelden soms andere maatregelen voor binnen en buiten. Tijdens een lockdown is de horeca gesloten en is het organiseren van feestelijkheden helaas niet mogelijk.

1,5 meter afstand: was tot nu toe altijd van kracht, behalve binnen je eigen huishouden.

Thuisblijf-beleid bij klachten: alleen jij / het hele huishouden thuisblijven bij klachten. 


Maar wat moet je nou met al die maatregelen? Maak meerdere droomscenario's voor je bruiloft!

Wij hebben de meeste maatregelen nu al gezien. De vraag is eigenlijk in welke mate de beperkingen op het moment van trouwen gelden.

Maak verschillende droomscenario's voor jullie bruiloft en check rond je trouwdatum welk scenario er mogelijk is volgens de actuele maatregelen.

Bijv. een scenario zonder maatregelen, een scenario voor een bruiloft met 50 gasten (en de gastenlijst), één met 30 gasten, één waarbij je een receptie, diner en feest in een volle zaal mag hebben. En eentje waarbij dat allemaal niet kan. Elke beperking biedt weer mogelijkheden om iets onvergetelijks te verzinnen, gegarandeerd!

Door goed na te denken over deze scenario's heb je voor jezelf ook een veel beter beeld waar de drempel ligt om de bruiloft te verplaatsen. Overleg ook met je trouwlocatie, stylist en/of wedding planner om jullie wensen te vertalen naar concrete uitvoerbare plannen specifiek voor de beschikbare ruimtes op jullie locatie. Zij hebben een creatieve en praktische blik!

Corona bruiloft ideeën

Kleine bruiloft: intiem trouwen over meerdere dagen

De kleine en intieme bruiloft hebben we het afgelopen jaar herontdekt. Als je de bruiloft qua aantal gasten afschaalt, heb je meestal wel een ruimer budget te besteden. Dit kan je stoppen in bijv. een nog mooiere styling, extra bijzondere trouwringen, opzij leggen voor een mooiere huwelijksreis wanneer het weer kan, leuke dingetjes voor jullie huis of je kunt je bruiloft 'verlengen'. Wat we hebben gezien is dat bruidsparen er een meerdaagse feest van maken met een kleinere groep en dit was echt fantastisch! Je maakt daardoor alles bewuster en intenser mee, en er zijn genoeg mogelijkheden om andere gasten ook bij jullie dag te betrekken. Het hoeft dus echt niet minder bijzonder te zijn dan een grote bruiloft!

Fotoshoot op jullie droomlocatie(s)

Droom je over het maken van je trouwfoto's op een speciale plek? Omdat je nu wat meer ruimte en tijd hebt in je dagplanning, kan je wat langer op stap gaan met je trouwfotografen. Waar we voorheen gemiddeld in een uur tijd de fotoreportage deden, hebben we vorig jaar bruiloften gehad waar we tot wel 3 uur lang op een relaxte manier de mooiste plekken hebben verkend. Het klinkt misschien wel heel lang (dachten wij van tevoren ook), maar als je het naar je zin hebt kan het niet lang genoeg duren! Je krijgt er mooie foto's voor terug.

Groter trouwalbum

Oke, geen tip direct voor de trouwdag zelf, maar wel iets om over na te denken. Omdat je vanwege een kleinere bruiloft waarschijnlijk een ruimer budget over hebt, kan je wellicht meer geld besteden aan een uitgebreidere luxe trouwalbum. De trouwfoto's zijn mooie herinneringen aan jullie bruiloft en de beste manier om dit te bewaren is in een fysiek boek. Zonde als de foto's ergens in een map op je telefoon of een harde schijf belanden.

Corona elopement

Ga voor de meest intieme variant van een bruiloft: de elopement. Een elopement is een Engelse term dat gebruikt wordt voor een kleine, intieme bruiloft ergens op een plek waar je het niet direct verwacht. De letterlijke vertaling voor een elopement in Nederland is 'Schaking', iets wat vroeger voorkwam en wat in het kort betekende dat een vrouw zonder toestemming van familie werd meegenomen om met haar samen te wonen of te trouwen. Vaak omdat de familie het niet eens is met de relatie.

Tegenwoordig betekent een elopement dat je met z'n tweeën, een ambtenaar en misschien hooguit een aantal vrienden/familie ergens op een bijzondere locatie trouwt. Er zijn genoeg mooie plekken waar je een intieme ceremonie kunt hebben. Op het strand, in de duinen, in het bos, romantisch in een bootje op een meer, noem het maar op. Of ergens in het buitenland waar je bijvoorbeeld met de auto heen kunt zonder allerlei regels te overtreden. Omdat je wettelijk aan een aantal eisen moet voldoen, is een elopement meestal een mooie symbolische ceremonie die je helemaal naar eigen wens kunt vormgeven met minimale beperkingen. Het officiële gedeelte gebeurt gewoon eerder of later in het gemeentehuis. Wil je dat je elopement ceremonie wettelijk erkend is, informeer dan bij een BABS, want die zijn op de hoogte van de regels en ze kunnen je officieel trouwen. De gemeente waar je van plan bent om te elopen kan je ook verder op weg helpen. Het leuke is dat veel stylisten en wedding planners zogenaamde elopement pakketten aanbieden incl. prachtige styling en eten. Wij brengen jullie graag in contact met een paar goede professionals! In het buitenland is een elopement trouwens al jaren een bekend fenomeen. Check hier een voorbeeld van een toffe rooftop elopement in de VS, dit zou dus ook perfect in Nederland kunnen.

Quiz night: organiseer een quiz avond

Als alternatief voor een dansfeest kan je ook een leuke quiz avond organiseren. Laat een vriend een quiz over jullie maken via bijvoorbeeld Kahoot, koop een online pubquiz of huur een quizmaster in voor een toffe beleving. Met een beetje creativiteit kan je je quiz ook livestreamen zodat iedereen thuis op de bank mee kan doen. Wat veel bruidsparen doen is het feest op een later moment volgend jaar geven wanneer de beperkingen voorbij zijn.

Je bruiloft livestreamen

Sinds vorig jaar zijn er verschillende partijen die professionele livestream kunnen verzorgen. Jullie vrienden en familie die er niet bij kunnen zijn, kunnen dan meekijken via een stabiele livestream. Je kunt hierdoor eventueel zelfs meer mensen uitnodigen dan in eerste instantie kon. Ook is de livestream een creatieve oplossing voor wanneer er in de trouwzaal een beperkt aantal mensen naar binnen mag. Na afloop van de bruiloft ontvang je een kopie van de opname.

Drive-in receptie

Wij hebben mooie verrassingen gezien van vrienden die er niet bij konden zijn. Een leuke videoboodschap in een mooie video gemonteerd of een drive-in receptie als verrassing. Betrek de gasten die er niet bij kunnen zijn op de een of ander manier bij door ze bijvoorbeeld via een drive-in receptie te zien. Of stuur zeeen bedankje of een persoonlijke videoboodschap. Gasten hebben er vanwege deze situatie echt wel begrip voor als ze er niet fysiek bij kunnen zijn.

Tot slot

We hopen je met deze pagina inspiratie te hebben gegeven voor jullie bruiloft tijdens corona, want ook dat kan zeker heel mooi en bijzonder zijn. Veel van deze punten zijn trouwens ook mooi om te verwerken op jullie 'normale' bruiloft, dus we hopen dat iedereen er wat aan heeft. Zoeken jullie nog een fotograaf voor de bruiloft of elopement en willen jullie meer over ons weten? Lees hier meer over ons!

Recente bruiloften en loveshoots